Danskerne indretter boligen miljørigtigt

Miljørigtige møbler til indretningFlere og flere danskere er bevidst om, at klimaforandringerne er over os, og at det kræver handling, hvis vi vil bevare jordkloden, som vi kender den. Bæredygtighed er blevet et buzz-word, og når vi skal købe madvarer, møbler, biler, kosmetikprodukter og tøj, bliver beslutningerne i stigende grad truffet ud fra miljømæssige overvejelser. Også boligindretningen kan gøres miljørigtig – et faktum, som flere danske boligejere bliver klar over. Et større antal forhandlere, som fokuserer på bæredygtige møbler, har været medvirkende til, at møblerne i de danske stuer i stigende grad er skånsomme over for klimaet.

Danskere vælger bæredygtigt

Danskerne er generelt et miljøbevidst folkefærd. Flere undersøgelser viser, at det for mange er vigtigt, at de varer der ryger i indkøbskurven sætter så minimalt et aftryk på klimaet som muligt. Traditionelt har vi især vægtet bæredygtighed højt, når det kommer til mad og tøj, men i dag er der bedre mulighed for også at tænke miljøet med ind, når der skal vælges møbler til kontoret, stuen eller soveværelset. Selvom boligens interiør stadig halter efter de mere traditionelle varer, når det kommer til bæredygtighed, svarer hver femte dansker, at miljøet spiller en rolle, når der skal vælges møbler til kontoret, stuen eller børneværelset. Danskernes efterspørgsel på miljørigtige møbler kan mærkes i møbelbranchen. Flere virksomheder er startet op med fokus på genbrug og bæredygtige materialer. Også mange af de veletablerede møbelkæder har fået klimaet på dagsordenen.

Hvad er klimavenlige møbler?

Det kan være svært at gennemskue præcis hvad der ligger i begreberne ”bæredygtig” og ”miljørigtig”. Hvis et møbel skal kunne klassificeres som bæredygtigt, skal det leve op til nogle bestemte standarder hvad angår bl.a. materialer og produktionsforhold. Ved at udstyre hjemmet med klimavenlige møbler, er du således sikker på, at møblerne er lavet af materialer, som ikke belaster naturen, og at de er fremstillet under ordentlige forhold. Et godt eksempel er disse energineutrale madrasser fra Auping der bliver produceret af bæredygtige materialer og på bæredygtige fabrikker, hvor fokus er at udnytte naturens ressourcer bedst mulig.

Det er blevet nemmere at vælge bæredygtigt

I lang tid har forskellig mærkeordninger gjort det nemt for forbrugeren at vælge eksempelvis madvarer, som er produceret på en miljøvenlig og bæredygtig måde. Der findes også en række af disse mærker, du kan kigge efter, hvis du gerne vil indrette din bolig med bæredygtige møbler. I Danmark har vi to officielle miljømærkninger, EU-blomsten og Svanemærket, som kan hjælpe dig som forbruger til at finde frem til den sofa eller de spisestole, som er produceret bæredygtigt. Er du på jagt efter tekstilmøbler, kan du også vælge at gå efter økologi, da økologi er godt for både dig og klimaet. Et andet mærke, du kan holde øje med, er det såkaldte FSC-mærke. FSC er en organisation, der kæmper for at bevare verdens skove. Hvis du køber træmøbler, der er FSC-mærket, ved du, at træet kommer fra skove, hvor der ikke bliver fældet flere træer, end der kan nå at gro.

Danskernes forbrugsvaner bliver mere miljøvenlige i takt med, at klimaet fylder en større og større del af den offentlige debat. Derfor må vi forvente, at de miljøvenlige møbler ikke er en døgnflue, men at de er kommet for at blive.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *