Ikke alle møbler er lige gode for miljøet

Det er ikke kun i fødevarer at vi skal være ekstra opmærksom på farlige tilsætningsstoffer, der både kan belaste vores miljø og din sundhed. Er du på udkig efter eksempelvis kontormøbler, kan du forholdsvist nemt skabe dig et indtryk af design, stil og funktionalitet. Vil du derimod vide mere om holdbarhed bliver den straks værre. Det er nemlig ikke altid tydeligt, om producenten har taget højde for miljøet, eller valgt at anvende billige materialer, der er skadelige. I denne artikel vil vi kigge nærmere på hvordan møbler som kontorstole, garderobeskabe, skriveborde og arbejdsborde kan være med til at belaste miljø og sundhed. Kun hvis møblet er mærket som miljøvenligt, har du altså en garanti for at der ikke er anvendt miljøskadelige materialer.

Møbler i træ

Plantager og skove producerer størstedelen af det materiale der findes i mange møbler, nemlig træ. Hvad angår miljø, så har det ingen betydning hvordan det bliver dyrket, fældet eller hvor det stammer fra. Fra træet bliver der lavet såkaldte træplader, f.eks. ud af spåner, krydsfiner eller limtræ. Fælles for dem alle er dog, at de sammensættes ved brug af lim, hvilket er svært at producere, uden at træet afgiver det der kaldes formaldehyd. Små partikler af Formaldehyd i luften kan resultere i alt fra irritation, til at give hormonforstyrelser og øger risikoen for at kræft.

Møbler i metal, plastik og gummi

Miljøvenlige møbler og kontormøblerMøbler der indeholder metal så som stål, jern eller aluminium er energikrævende at fremstille og kan også være galvaniseret af eksempelvis zink, krom eller nikkel. Idag er flere mennesker overfølsomme for nikkel og det kan derfor udvikle sig til allergi. Fælles for de 3 metaller er desuden, at de alle belaster miljøet i form af metalaffald, når møblerne smides ud. Nogle kontormøbler er dog svanemærket hvilket betyder, at metaldelene kan skrues af før møblet smides ud.

Plastik anvendes ofte i møbler så som kontorstole. Her er det plast-typen i møblet afgørende for, hvor hårdt miljøet belastes, når det smides væk. Er kontorstolen f.eks. af typen PCV, er det vigtigt at man afleverer den på den lokale genbrugsstation for retmæssig håndtering. Desuden kan plastik indeholde miljøskadelige farvestoffer, hvilke er svære at nedbryde i naturen. Det samme gælder for gummi, der kan indeholde skadelige stoffer så som nitrosaminer, der ligeledes er kræftfremkaldende.

Polstring er med til at gøre vores møbler behagelige. Vi anvender det ofte i puderne på eksempelvis kontorstole, sofaer og lignende. F.eks. har vi skumgummi der også udvikles i flere forskellige typer. Disse kan være tilsat flammehæmmere, der ikke kun er skadelige for miljøet men også mennesker. Der findes også andre stoffer så som isocyanter der både er allergi- og kræftfremkaldende.

Hvor finder jeg miljøvenlige møbler?

Der findes heldigvis flere forhandlere der arbejder målrettet på at reducere miljøpåvirkningen igennem miljøvenlige kontormøbler. Vi anbefaler dog at man også kigger efter svanemærket, der stiller flere krav til de de materialer og stoffer, der bruges under produktionen. Derudover kan det også være en god idé at besøge producentens hjemmeside, da de ofte selv vil skrive om de miljøhensyn de respekterer. Et eksempel på en sådan producent er f.eks. Apple, der bruger genbrugsmaterialer og samtidig begrænser udledning af farlige materialer. Dette er dog kun én ud af mange der bidrager til et bedre miljø.